Hoe werken zonnepanelen precies?
Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, gemaakt van laagjes silicum. Zonlicht dat op de zonnecellen valt, wekt daar een elektrische spanning op. Dit is gelijkstroom. Een zogenaamde omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom: de stroom die uit uw stopcontact komt.
Op een lange, zonnige dag wekt u natuurlijk meer stroom op dan ’s winters. Maar ook in de winter en bij bewolkt weer valt er genoeg licht op de zonnecellen, om stroom op te wekken. Hoeveel stroom er opgewekt wordt kunt u altijd zien in de app van het systeem dat door ons is geïnstalleerd.
Wist u dat te veel zonnewarmte niet gunstig is? Als de panelen en de omvormer te warm worden, wekken ze minder energie op. Dat voorkomen we, door bij de plaatsing van de panelen te zorgen dat er voldoende lucht langs stroomt voor een optimale werking van de zonnepanelen.
Salderen
Op zonnige dagen zorgt uw zonnepaneel ervoor dat uw koelkast, vriezer of ventilatiesysteem werkt. Heeft u minder stroom nodig dan uw zonnepanelen opwekken? Dan gaat die stroom automatisch het elektriciteitsnet in. Dit heet teruglevering van energie. Voor de stroom die u teruglevert, krijgt u van de energieleverancier een vergoeding. Dit noemen we salderen.
De opbrengst van uw zonnepanelen
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De 325 Wattpiek van DMEGC is het vermogen dat een zonnepaneel maximaal levert onder optimale en gestandaardiseerde weersomstandigheden. Deze zijn: een temperatuur van 25°C en een lichtintensiteit van 1000W/m2. In Nederland gaan we er vanuit dat een zonnepaneel ongeveer 850 tot 900 uren per jaar op vol vermogen werkt. Dit noemen we vollast-uren.