Huren

Wil je graag zonnepanelen, maar wil je geen grote investering doen? Dan is het huren van zonnepanelen misschien wel de beste keuze voor jou. Voor een vast bedrag per maand krijg je een aantal panelen en begin je met het opwekken van je eigen stroom, waarmee je direct bespaart op je energierekening. Naast huren kun je ook overwegen om een lening af te sluiten voor de aanschaf van panelen.

Zo werkt zonnepanelen huren

Het huren van zonnepanelen is een duurzame keuze. Door gebruik te maken van zonne-energie bespaar je op je energiekosten. Je profiteert direct van gratis duurzame stroom door een vaste huurprijs te betalen. Voor die maandelijkse huur krijg je naast de zonnepanelen ook de montage, installatie, onderhoud en service aan het systeem. Ondanks dat je de zonnepanelen huurt, kun je de opgewekte stroom altijd zelf gebruiken.

Voor- en nadelen van zonnepanelen huren

Maak een weloverwogen keuze als je er aan denkt om zonnepanelen te huren. Of dit de beste keuze is voor jouw situatie hangt af van je eisen, wensen en budget. Overweeg of het huren van zonnepanelen een goed idee is.

Voordelen van huren:

  • Geen hoge investering. Het huren van zonnepanelen vereist geen grote aanvangsinvestering, wat het toegankelijker maakt voor huishoudens die willen verduurzamen zonder direct een groot bedrag te investeren.
  • Inclusief onderhoud en reparaties. Verhuurders zijn meestal verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparaties, waardoor je zorgeloos kunt genieten van je panelen.
  • Flexibiliteit. Huurcontracten bieden vaak meer flexibiliteit dan een aankoop, vooral voor mensen die verhuizen of hun energiebehoeften zien veranderen. Wordt je gezin groter? Dan kun je eenvoudig extra panelen huren, hoewel je maandelijkse kosten dan wel stijgen.
  • Nieuwste technologie. Als huurder profiteer je vaak van de nieuwste zonnepanelen zonder zelf te hoeven investeren in nieuwe en dure panelen. Verhuurders werken graag met de nieuwste en beste panelen, die goed hun waarde behouden.

Nadelen van huren:

  • Geen eigenaar. Met een huurcontract heb je het gebruiksrecht op de zonnepanelen, maar ben je geen eigenaar. Dit brengt bepaalde verplichtingen met zich mee.
  • Langlopende contracten. Huurcontracten kunnen beperkingen opleggen, zoals boetes bij vroegtijdige beĆ«indiging of beperkte mogelijkheden om het systeem te upgraden.
  • Hogere kosten op lange termijn. Over de levensduur van het contract kunnen de totale kosten hoger uitvallen dan bij aankoop van zonnepanelen. De maandelijkse kosten zijn ook afhankelijk van het aantal zonnepanelen.
  • Geen recht op subsidies. Eigenaren van zonnepanelen profiteren vaak van subsidies en belastingvoordelen die voor huurders minder toegankelijk zijn.

Het gebruiksrecht bij het huren van zonnepanelen

Bij het huren van zonnepanelen heb je het recht om de panelen te gebruiken gedurende de looptijd van het huurcontract, zonder eigenaar te worden. Je betaalt maandelijks voor het gebruik en bent verplicht de maandelijkse huur te betalen en het systeem in goede staat te houden. Veranderingen aan de zonnepanelen mogen niet zonder toestemming van de verhuurder. Lees het huurcontract zorgvuldig door om volledig op de hoogte te zijn van alle verplichtingen.

Zonnepanelen huren en salderen

Bij het huren van zonnepanelen kun je vaak nog steeds salderen. Dit betekent dat de stroom die je opwekt en niet direct verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde energie wordt verrekend met je energieverbruik, waardoor je energierekening lager uitvalt.

Zonnepanelen en een huurhuis

Ook als je een huurhuis hebt, is het vaak mogelijk om zonnepanelen te huren. Overleg dit wel met je verhuurder. Sommige verhuurders staan open voor deze optie omdat het de waarde en aantrekkelijkheid van hun eigendom kan verhogen. Stel een duidelijke overeenkomst op met de verhuurder over de installatie, het onderhoud, en wat er gebeurt met de zonnepanelen wanneer je de huurwoning verlaat.